Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers

El Cicle formatiu “Periodisme i comunicació davant els conflictes socials propers” és una activitat organitzada conjuntament per Xarxa Ciutadana per la Pau -MPDL- i la comissió de periodisme solidari del Col·legi de Periodistes de Catalunya.


Un dels objectius de la “Xarxa Ciutadana per la Pau”, projecte que executa Moviment per la Pau -MPDL- amb el suport d’AECID, és impulsar un conjunt d’accions participatives per construir i promocionar la pau des del món de la comunicació.  Des d'una visió de pau positiva, que considera que la pau és molt més que l'absència de guerra, volem contribuir a la superació de la violència cultural, estructural i directa, que es viu de manera habitual als entorns propers i que moltes vegades passa desapercebuda.

Preocupa especialment, l’augment dels conflictes generats pels discurs de rebuig, les mirades estereotipades, la discriminació i les desigualtats de tot tipus. Però els conflictes són inseparables de la convivència. A més a més, constitueixen, en la majoria de les ocasions, una oportunitat única per al creixement personal i col·lectiu. És per això que la seva transformació suposa una oportunitat per aprendre i resoldre’ls de forma pacífica i no violenta.

Els mitjans de comunicació tenen un rol clau en el tractament dels conflictes socials propers i en la construcció de la pau quotidiana. No obstant això, moltes vegades, els  enfocaments dominats als mitjans contribueixen a agreujar els conflictes i deteriorar les relaciones entre la ciutadania. Per aquest motiu,  és necessari reflexionar i aportar eines per promoure la cultura de pau des d’un periodisme responsable i de qualitat. Treballant, conjuntament, per la construcció de un model de convivència intercultural, solidari, just i amb equitat de gènere.

Objectius

  • Analitzar les causes i les conseqüències dels conflictes, així com el paper de les institucions, organitzacions i organismes que hi operen.
  • Reflexionar sobre el rol i el tractament que fan els mitjans de comunicació dels conflictes propers. Especialment els relacionat amb el fet migratori.
  • Aportar eines per a la transformació positiva dels conflictes i la construcció d’una cultura de pau des del món de la comunicació

Programa

Curs gratuït adreçat a periodistes, estudiants i persones que treballin a l’àmbit de la comunicació. El cicle formatiu tindrà una durada de 10 hores lectives distribuïdes en 5 sessions de dues hores cadascuna. Certificat d’assistència amb un mínim d’un 80%.  

Places limitades. Cal Inscripció prèvia a cat.comunicacio@mpdl.org.

Professorat:

  • Marta Muixi (@martamuixi). Periodista i investigadora especialitzada en migracions i cobertura de conflictes (OCC-UAB).
  • Josep  Cabayol (@JosepCabayol). Periodista, President de SICOM
  • Montse Santolino (@montsanto). Periodista especialitzada en comunicació per al desenvolupament. Docent màster UAB: 'La comunicació dels conflictes internacionals i socials'.
  • Joana G.  Grenzner (@JoanaGGrenzner). Periodista experta en Gènere i Comunicació, col·labora en La Independent i Pikara Magazine.
  • Carles Solà (@Quatrecantons). Periodista de TV3 especialitzat en immigració i diversitat cultural. Director del programa “Tot un món”. Vicepresident Mesa per la Diversitat en l’Audiovisual del CAC i integrant de la  Comissió per la Diversitat a TV3.
  • Judith Muñoz (@MPDLcat). Coordinació del curs. Tècnica àrea d’educació, Moviment per la Pau -MPDL- Catalunya.

Si sabeu de persones que hi poden estar interessades us agrairíem que els feu arribar aquesta informació.

Més informació: Judith Muñoz Saavedra | Moviment per la Pau -MPDL- Catalunya | Tel 93.305.71.73 | E-mail: cat.sensibilitzacio1@mpdl.org